Tekst in PDF omzetten naar lettercontouren

In dit artikel leer je hoe je tekst in een PDF kunt omzetten naar lettercontouren (outlines). Hiervoor heb je Adobe Acrobat Pro nodig.

Ondanks dat er veel redenen zijn om tekst in een PDF níet om te zetten naar lettercontouren, zijn er toch een aantal situaties waarin het wenselijk is om het wel te doen. Beschouw het als een nood-hulpmiddel. In de praktijk kom ik regelmatig de volgende situatie tegen:

Een aangeleverde PDF moet aangepast worden in Adobe Illustrator, maar bevat enkele exotische lettertypes die ik niet op mijn eigen systeem geïnstalleerd heb. Hierbij dient de aanpassing niet in de tekst zelf te zitten, maar bijvoorbeeld het toevoegen van extra afloop voor drukwerk, of het isoleren van een element (logo, figuur, etc.) om het te gebruiken in een ander document.

Verschil in weergave lettertypes in Acrobat en Illustrator

Als voorbeeld heb ik een logo gekozen met twee ongebruikelijke lettertypes die niet op mijn systeem geïnstalleerd zijn: Woodcut en Rio Grande.

Als ik de PDF open in Adobe Acrobat is er niets aan de hand. Alles ziet eruit zoals het hoort. Echter, wanneer de PDF geopend wordt in Adobe Illustrator CS6 geeft deze een foutmelding. De lettertypes die in de PDF zijn gebruikt blijken niet geïnstalleerd en worden door Illustrator vervangen door standaard lettertypes.

Hoe werkt het omzetten naar lettercontouren binnen Acrobat Pro?

Zonder te veel details: we gaan Acrobat Pro forceren om alle teksten die aanwezig zijn binnen de PDF om te zetten naar lettercontouren. Om dit te kunnen bewerkstelligen maken we gebruik van afvlakking die getriggerd wordt door een onzichtbaar transparant object dat we op de PDF zetten.

Aan de slag met PDF omzetten naar lettercontouren

 1. Open de PDF in Adobe Acrobat Pro
  De tekst is nu nog selecteerbaar binnen Acrobat. 
 2. Open het watermerk-gereedschap: Tools > Pages > Watermark > Add Watermark…
 3. Zorg dat de instellingen gelijk staan aan de screenshot:
  Text: slechts één spatie invoeren (is voor het menselijk ook niet zichtbaar, maar voor de computer wel degelijk aanwezig)
  Font: Arial
  Size: 8
  Opacity: 1% (dit triggert de afvlakking die we straks gaan toepassen)
  Vertical distance: 0 from Bottom
  Horizontal distance: 0 from Left 
  Location: Appear on top of pageIndien de PDF meerdere pagina’s bevat:
  Page Range Options: All Pages
 4. Activeer de Flattener Preview in Print Production
  Standaard wordt Print Production niet weergegeven in de Toolbar. Is dit bij jou het geval, ga dan naar View > Tools > Print Production.
 5. Neem de instellingen over zoals in de screenshot.

  Vink de de optie aan: Convert All Text to Outlines
  Klik níet op OK 
 6. Om de aangevinkte optie (Convert All Text to Outlines) daadwerkelijk toe te passen selecteer je  in het venster (bij Apply to PDF) de optie All pages in document en vervolgens klik je op Apply
   
 7. Waarschijnlijk krijg je nu een waarschuwing van Acrobat dat dit niet ongedaan kan worden gemaakt. Prima, klik bij deze melding op Yes. En sluit vervolgens het scherm van Flattener Preview af. Hou er rekening mee dat je het bestand wel nog moet opslaan voordat je het kan openen in Illustrator.
 8. Sla de PDF op vanuit Acrobat Pro. Het is raadzaam een nieuwe naam te geven zodat je het origineel niet overschrijft.
 9. Open de zojuist opgeslagen PDF in Adobe Illustrator. Aangezien alle letters zijn omgezet naar lettercontouren zal Illustrator geen foutmelding geven. Controleer eventueel middels View > Preview wat het resultaat is.
  Vanaf nu kun je alle elementen (dus ook de outlines van de letters en teksten) gebruiken en aanpassen.

13 Comments

 • Beantwoorden Joh |

  Tekst pdf volgens voorbeeld omgezet naar contouren.
  Ook geprobeerd zonder watermerk-gedeelte.
  Resultaat lijkt hetzelfde. Wat is het verschil?

  • Beantwoorden Youri Penders |

   Hallo Joh, dankjewel voor je reactie.
   Als ik het goed begrijp heb je hetzelfde resultaat bereikt zónder het watermerk toe te passen. In sommige gevallen kan dat inderdaad.

   Het is te verklaren als volgt:
   Om de lettercontouren te maken van tekst in PDF wordt gebruik gemaakt van de Transparency Flattener. Deze doet alleen zijn werk als er daadwerkelijk een transparant object aanwezig is in de PDF. Omdat het vooraf vaak moeilijk te beoordelen is of een transparant object aanwezig is, maken we met behulp van het watermerk bewust een transparant object in de PDF.

   In jouw geval zal er al een transparant object aanwezig zijn en is het watermerk niet noodzakelijk. Persoonlijk kies ik altijd voor de veilige weg en maak een watermerk aan. Met behulp van de presets neemt de handeling nauwelijks extra tijd in beslag.

 • Beantwoorden Erik |

  Of als je Illustrator hebt gebruik je de place/plaats optie en voordat je de PDF embed gebruik je object > flatten. Daar kun je dan ook alles tekst omzetten in contouren.

Wat denk jij ervan?

%d bloggers liken dit: