Veel losse pagina’s importeren in InDesign

In dit artikel beschrijf ik hoe je een grote hoeveelheid losse pagina’s snel kunt importeren in InDesign.

En opeens zijn ze er: ruim 125 losse bestanden die geïmporteerd moeten worden in InDesign en vervolgens samen een boek vormen. In mijn geval waren het TIFF-bestanden, maar het hadden net zo goed JPEG, Photoshop of PDF-bestanden kunnen zijn. Aan mij de eervolle taak om deze bestanden samen te voegen tot een drukklare (of printklare) PDF. Zonder kwaliteitsverlies. En het liefst zonder al te veel knip-en-plak-werk.

Dit is wat ik kreeg:

 • 128 hoge resolutie TIFF-bestanden
 • een deel van de TIFF-bestanden was één pagina per bestanden
 • het andere deel was een spread (twee pagina’s) per bestand

Dit waren de belangrijkste voorwaarden:

 1. De aangeleverde bestanden waren van hoge resolutie en er mocht geen kwaliteit verloren gaan; het boek was een uitgave van een fotograaf waarbij de sfeer van de foto’s bewaard moest blijven.
 2. Aan het eind van de rit moest er een drukklare PDF beschikbaar zijn in het juiste formaat (30 x 30 cm.), met afloop (3 mm) en snijtekens.
 3. Eventuele correcties (in de vorm van gecorrigeerd TIFF-bestand) moesten makkelijk door te voeren zijn.

Mogelijke oplossingen:

 • TIFF-bestanden handmatig, één voor één, inladen in Adobe InDesign.

Nee, daar ga ik niet aan beginnen. Repeterend werk, daar hebben we computers voor.

 • TIFF-bestanden via Adobe Acrobat X samenvoegen tot één PDF en dan geautomatiseerd inladen in InDesign.

Dat klinkt al stukken beter! Helaas bleek Acrobat de kwaliteit niet met rust te laten. Zelfs wanneer ik de optie “beste kwaliteit” kies blijkt dat Acrobat en ik een meningsverschil hebben over wat “beste kwaliteit” nu eigenlijk betekend. Voorwaarde 1 kwam dus in het gedrang. Daarnaast is deze tussenstap in strijd met voorwaarde 3: het makkelijk doorvoeren van correcties. Deze optie zou namelijk inhouden dat in geval van correcties alle bestanden weer samengevoegd moeten worden in een PDF die daarna opnieuw moet worden ingeladen in InDesign.

 • Ehmmm… een andere oplossing? Maar welke?

Een groot deel van de oplossing bleek al aanwezig te zijn in InDesign. Het bleek een kwestie van “creatief omgaan” met de beschikbare middelen.

Om te beginnen wilde ik:

 • de aangeleverde bestanden direct importeren in InDesign (het zijn immers keurige TIFF-bestanden) die vervolgens in geval van correctie eenvoudig via het Links-panel van InDesign kunnen worden bijgewerkt
 • dit níet handmatig doen

InDesign wordt geleverd met een aantal standaard scripts. Deze scripts voegen extra functies toe, of automatiseren bepaalde taken. Zo is er standaard het script ImageCatalog.jsx

Het script is geschreven om op een eenvoudige manier een catalogus te maken met daarin alle afbeeldingen uit een specifieke map.

De naam doet niet meteen vermoeden dat het de oplossing biedt voor deze situatie, maar één ding heeft het overduidelijk gemeen met de situatie waarin ik zat: er moeten veel losse bestanden in InDesign geïmporteerd worden. Een prima uitgangspunt.

Laten we eens kijken wat het script te bieden heeft, met het oog op de taak die ik wilde vervullen. Het script kan:

 • alle afbeeldingen uit een geselecteerde map importeren;
 • één afbeelding per pagina plaatsen;
 • de afbeeldingen in de juiste verhouding passend maken op de pagina.

Aan de slag met veel losse pagina’s importeren in InDesign

1. Controleer of alle bestanden oplopend genummerd zijn

Om te voorkomen dat we de handelingen te vaak opnieuw moeten uitvoeren controleren we een paar dingen in de voorbereiding.
De naamgeving moet even gecontroleerd worden. Het script heeft de neiging om de bestanden op basis van alfabetische volgorde in te laden. Prima, want “001, 002, 003…” wordt ook gezien als chronologisch. Daarnaast is het makkelijk om achteraf een paginanummer terug te vinden op deze manier. Vergeet niet om de nummers in de bestandsnamen vooraf aan te vullen met “nullen”.

Fout: 1, 2, 3 … 24, 25, 26 … 107, 108, 109

Goed: 001, 002, 003 … 024, 025, 026 … 107, 108, 109

2. Nieuwe Default Preset aanmaken in Adobe InDesign

In het script kun je geen paginaformaat opgeven. Jammer, want dat was wel zo handig geweest. Het paginaformaat bepaalt het script op basis van de Default Document Preset. In mijn situatie moest het eindproduct een boek van 300 x 300 mm. worden. De aangeleverde bestanden hadden een afloop van 3 mm. aan iedere zijde. Helaas negeert het script de afloop in een pagina, zelfs als je een negatieve waarde opgeeft voor de plaatsing bij het importeren. Kies er hier dus voor om de paginagrootte inclusief afloop in te voeren. In deze situatie: 3+300+3 = 306 mm.

Let ook op dat je bij het importeren niet met Facing Pages werkt (dus haal het vinkje weg bij Facing Pages, mocht dit aangevinkt staan). Dit corrigeren we na het importeren.

Het script maakt zelf zoveel pagina’s aan als nodig is tijdens het importeren. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over het aantal dat je hier opgeeft.

3. Open het Scripts Panel

Mocht je het Scripts Panel nog niet geopend hebben, dan kun je dit doen via de toetsencombinatie ALT+CMD+F11 of via het menu Window>Utilities>Scripts

4. Activeer het script ImageCatalog.jsx

Het script dat standaard wordt meegeleverd met InDesign staat in de map Samples > JavaScript > ImageCatalog.jsx. Dubbelklik hierop om het te activeren. Het script zal beginnen met het openen van het venster Choose a Folder.

5. Selecteer de map waarin de bestanden staan

In het venster Choose a Folder browse je naar de map waarin de bestanden (foto’s) staan die je wil importeren. Heb je ‘m gevonden? Prima, klik op Open.

6. Instellingen voor Image Catalog

Zodra Image Catalog weet uit welke map de bestanden worden geïmporteerd laat het een nieuw venster zien met twee belangrijke onderdelen:

 1. informatie over de locatie van de bestanden en het aantal bestanden dat wordt geïmporteerd;
 2. de opties voor de plaatsing van de bestanden op de pagina’s.

De opties voor het boek zijn eenvoudig:

Rows / Colums: Per pagina dient er één afbeelding geplaatst te worden. Dat komt overeen met Number of Rows: 1 en Number of Columns: 1.

Offset: De afbeelding moet de hele pagina vullen, dus géén offset gebruiken. Vul zowel bij Horizontal Offset als bij Vertical Offset 0 pt in.

Fitting: Om de afbeelding precies te laten passen binnen de pagina zetten we een vinkje voor Proportional, Center Content en Frame to Content.

Het derde onderdeel Labels is in onze situatie niet van belang. Controleer dan ook dat er géén vinkje voor Labels staat.

Alles goed ingevoerd? Klik op OK om het script te laten starten met importeren. Afhankelijk van het aantal afbeeldingen, de bestandsgrootte van de afbeeldingen en de snelheid van je computer kan het importeren enige tijd in beslag nemen. Zodra het script klaar is zal het de melding Done! geven.

7. Geïmporteerde pagina’s controleren

Voordat we verder gaan kijken we even naar de pagina’s. Steekproefsgewijs is meestal voldoende.

 • Is dit wat we hadden verwacht?
 • Klopt de volgorde?

8. Units terugzetten naar millimeters

Waarschijnlijk heeft het script het document opgemaakt in Amerikaanse Units (Points).

Via InDesign > Preferences > Units & Increments openen we het venster om de Units terug te zetten.

9. Hoe zit het nou met die afloop?

Het script blijkt alleen in staat om de afbeeldingen tot aan de rand te plaatsen. Dit is de reden waarom we de totale grootte van het document inclusief afloop hebben opgemaakt.

Via de Document Setup gaan we het document terugzetten naar het oorspronkelijke formaat en de bijbehorende afloop.

 


One Comment

 • Beantwoorden Jasmijn Reemer |

  Heel blij!!
  1x 1888 jpegs
  1x 1822 jpegs
  1x 1633 jpegs
  Joepie! Het kost nog steeds veel tijd, ondanks mijn beest van een Mac, maar voila: 3 indesign documenten, waar ik een prachtige drukklare pdf van kan maken….

  Dank voor de duidelijk uitleg! gr, Jasmijn

Wat denk jij ervan?

%d bloggers liken dit: